Wat is SIP trunk: voordelen van zakelijke trunking

Old analog phone

Wat is een SIP Trunk?

SIP trunking: zakelijke telefonie met uw (VoIP) telefooncentrale

SIP trunking is niets anders dan één telefoonlijn die via internet de bestaande telefooncentrale verbindt met het openbare telefonie netwerk.
Bellen met SIP trunk staat voor Session Initiation protocol en is een algemene term binnen de telecommunicatie branche voor internet telefonie met traditionele telefooncentrale. Hieronder wordt verstaan dat bedrijven met een traditionele telefooncentrale voorts niet meer via het traditionele ISDN telefonie netwerk inkomende en uitgaande gesprekslijnen voeren met de telefoons en telefooncentrale, maar via SIP trunking en internet. Via SIP trunking gaat men dus alle gesprekslijnen via de eigen internet verbinding afleggen.
Het grote voordeel voor een bedrijf is dat er voortaan geen twee aparte infrastructuren nodig zijn, namelijk internet en koperverbindingen om data, waaronder ook “spraak”-data te vervoeren. SIP trunking met de internet verbinding zorgt ervoor dat zowel bestanden kunnen worden gedownload, websites kunnen worden bekeken, maar ook telefonie gesprekken kunnen worden gevoerd naar de ontvanger.
Hoofdzakelijk merkt men de voordelen van SIP trunking in de lagere telefonie kosten: De koperverbindingen worden overbodig, dus ook de hoge kosten van ISDN abonnementen. Daarnaast vervallen de beheerskosten van het ISDN netwerk. U zult dus ook niet meer te maken hebben met monteurs die uw ISDN apparatuur komen vervangen. Een overstap naar SIP trunking met uw telefooncentrale heeft tevens invloed op de hoogte van de gesprekskosten, gezien deze bij SIP trunking aanzienlijk lager liggen dan ISDN-gesprekskosten.
Bellen met SIP trunking bespaart een bedrijf afhankelijk van het aantal gesprekslijnen ISDN2 gesprekslijnen, ISDN4 gesprekslijnen, ISDN8 gesprekslijnen, ISDN10 gesprekslijnen en zo voorts enkele honderden tot duizenden euro’s per jaar. SIP trunking techniek is wellicht anders denkt u nu, maar de toepassingen bellen en gebeld worden en bestaande hardware blijven hetzelfde. Met andere woorden een overstap van ISDN naar SIP trunking merkt men vooral in de maandelijkse kosten.
Nog een interessant feit over SIP trunking is dat particulieren en bedrijven in Nederland reeds via internet bellen. Landelijk wordt namelijk alle spraakdata vervoert via landelijke hoogwaardige glasvezel internet verbindingen die stoppen bij de wijkcentrale bij u in de buurt. Spraakdata wordt vervolgens vervoerd via internet of andere fysieke verbindingen; gevoeligere koperverbindingen.
Het kwaliteitsvoordeel van SIP trunking is dat telefonie gesprekken die eindigen bij de wijkcentrale ook via dezelfde technologie (internet) worden verder geleid. Door SIP trunking blijft de stabiliteit en kwaliteit van de gesprekslijnen bewaard en is daardoor vele malen hoger (High Definition) dan gesprekslijnen verder geleid via koper.

Een SIP trunk ruimt op!

SIP trunking is in principe interessant voor ieder bedrijf. De grootste kosten vallen echter te besparen in het midden- en grotere bedrijfssegment met meervoudige gesprekslijnen, omdat via SIP trunking de maandelijkse kosten van deze gesprekslijnen vervallen.
De bedrijven die zich bij ons melden voor een SIP trunk offerte valt een onverwacht grote kostenpost weg. De reden hiervan is dat in de meeste gevallen jarenlang werd betaald voor onbenutte gesprekslijnen of ondoorzichtige telefonie contacten die door middel van Unlimited SIP trunking vervallen.
Guy behind desk with phone
Vond u dit bericht interessant?