Wat is een SIP Trunk? En hoe werkt SIP trunking?

Checklist

Hoe werkt SIP Trunking: Implementatie

Kies een Service provider met netwerk ervaring

  • Kies een VoIP Provider met een eigen platform die de gehele dienstverleningsketen tot aan de eindklant verzorgt. Deze VoIP Provider garandeert Quality of Service (QoS)
  • Deze VoIP Provider dient te zorgen voor een vlekkeloze nummerportering van uw bestaande bedrijfsnummers. En adviseert u hoe lang en wanneer de nummer portering plaatsvindt.
  • De werking van SIP Trunking kan variëren, zorg ervoor dat kwaliteit niet afdoet aan de prijs voor SIP Trunking. Vergelijken loont echt! Er zijn uitstekende SIP providers, maar ook minder goede.
  • Zorg ervoor dat u precies weet wat u behoeften zijn en worden deze ondersteund door SIP Trunking? Bijvoorbeeld ondersteuning van voicemail, doorschakelen, alarmoverdracht, overzicht gemiste oproepen, nummer blokkades inrichten, caller ID, 112 oproepen, call recording. Een goede SIP provider ondersteunt u in het opleverplan.
  • Een goede SIP provider stelt u in de gelegenheid om een demo SIP account te gebruiken gedurende een periode, zodat u kunt testen of SIP Trunking werkt zoals u verwachtte.
  • Heeft de SIP Provider een monitoring systeem om stabiliteit van uw gesprekken te waarborgen?
  • Redundancy en failover trunks zijn een belangrijke termen binnen SIP Trunking. Kies enkel voor een SIP trunk provider die een redundant SIP trunk dienst aanbiedt. SIP Trunking in kleine organisatie zouden op zn minst 2 ingangen moeten hebben op het netwerk, grotere organisaties 3 of 4 welk geografisch afgescheiden dienen te zijn.
  • SIP service level agreement garanderen u de uptime van systemen van de SIP provider waarop u beroep kan doen. Uw interne systemen vallen er dikwijls niet onder en zullen de verantwoordelijkheid van uw organisatie zijn.
  • Gebruik een geschikte router voor SIP Trunking. Uw SIP provider zal u hierin adviseren.

SIP Trunk Netwerk Infrastructuur

Het netwerk dat gebruikt worden moet beveiligd zijn tegen DDoS attacks (agressieve hacks) met beveiligingstools die deze aanvallen blokkeren. Een monitoring systeem houdt het belverkeer nauw in de gaten. Op welke locaties wilt u SIP trunking invoeren, plan van te voren met uw SIP provider de implementatie procedure in om uitval van telefonie te voorkomen.
Uitgaande gesprekken zijn makkelijk in te stellen op SIP, enkel de routering van de inkomende vergt meer tijd en samenwerking met de opdrachtgever.

De inkomende routeringen van de gesprekken moeten afgestemd worden op de organisatie, het aantal telefonisten, extensies, afdelingen, doorschakelingen, voicemails etc.

Protocollen en Codecs

Er zijn verschillende codecs die ondersteund moeten worden als het gaat om SIP trunking. De codecs bv. H.323, RFC 2833, T.38, G.722 beter bekend in de telecomwereld zijn vaktermen die iedere SIP provider moet herkennen om interoperabiliteit met uw netwerken te garanderen.

PBX certificeringen

Lees ook Redworks behaalt Redworks behaalt Mitel Certificering voor haar SIP trunking dienst.
Vond u dit bericht interessant?