Darkmode moon Icon
Darkmode sun Icon
23-08-2022

Wat is VoIP?

Tegenwoordig bellen we steeds vaker via het internet en het klinkt natuurlijk heel professioneel VoIP-telefonie, maar wat is het eigenlijk en wat kun je ermee?

VoIP staat voor Voice over Internet Protocol. Dit houdt in dat je op de wifi draadloos via het internet belt. Misschien komt het internetbellen je wel bekend voor, denk dan bijvoorbeeld aan de diensten van Skype. Hoewel VoIP ook internetbellen bevat, werkt dit net even anders.

Als we het hebben over VoIP dan bel je niet meer via een analoge of digitale (ISDN) lijn, maar via het internet. Wist je dat een belangrijk verschil tussen digitaal bellen en internetbellen is, dat digitale telefonie is aangesloten op het openbare telefoonnetwerk? Met andere woorden bel je dat dus via deze aansluiting naar andere telefoonnummers, net zoals je bij een analoge lijn zou doen. Bij internetbellen bel je daarentegen naar IP-adressen. Daarnaast is de gesprekskwaliteit bij VoIP telefonie beter dan bij digitaal of analoog bellen.

Wat zijn de voor- en nadelen van VoIP?

Kies je voor VoIP telefonie, dan profiteer je van vele voordelen. Allereerst kun je bellen naar contacten over de hele wereld. Dit doe je tegen een lager vast maandbedrag dan bij analoog of digitaal bellen. Met VoIP is naast het bellen ook mogelijk om andere vormen van communicatie op één apparaat te bundelen. Voorbeelden hiervan zijn je e-mail en voicemail. Dit is de ideale oplossing voor bij je thuis, maar natuurlijk niet te vergeten ook werk gerelateerd of op kantoor. Je hebt je keuze om verschillende verbindingen met elkaar te versleutelen, wat afluisteren moeilijk maakt.

We hebben inmiddels vele voordelen van dit soort telefonie opgenoemd, maar er zijn ook enkele nadelen aan dit soort telefonie. Een VoIP is een modem bijvoorbeeld elektrisch, waardoor je bij een stroomstoring geen telefoonverbinding hebt. Logischerwijs is internetbellen ook gevoeliger voor wifi storingen.

Wanneer gebruik je VoIP?

VoIP wordt vaak voor zakelijke doeleinden gebruikt, omdat het verschillende zakelijke voordelen met zich meebrengt. Zo sluit je eenvoudig een VoIP telefoon en een laptop op een poort aan, waardoor je minder bekabeling in je bedrijfspand hebt. Ideaal toch? Je kan daarnaast een onbeperkt aantal gesprekken via VoIP voeren over één netwerkverbinding. Aangezien je gebruik maakt van IP-adressen bel je overal heen waar je maar internet hebt. Gaat jouw interesse uit naar een verhuizing van je bedrijfspand of wil je een extra kantoor openen? Geen probleem! VoIP is namelijk schaalbaar, wat betekent dat je de draadloze verbinding gemakkelijk verspreidt of uitbreidt.

Wat Is Voor Voip Nodig?

Wat heb je voor VoIP nodig?

Als je kiest voor een VoIP telefoon, dan heb je een SIP account nodig. Je krijgt dan een speciaal telefoonnummer dat enkel werkt bij IP-telefonie. Afhankelijk van de provider worden de mogelijkheden bepaald. Heb je al een vaste telefoonset thuis of op kantoor staan waar mee je wilt internetbellen? Sluit dan een VoIP abonnement af. Hierbij krijg je een modem waarop je een analoge telefoon aansluit. Tot slot kun je ook als MKB-bedrijf of als ZZP’er gebruik maken van een Hosted VoIP. Dit houdt in dat je geen lokaal telefoonsysteem meer nodig hebt. Je bestaande computernetwerk en internetverbinding zijn voldoende om met Hosted VoIP te kunnen werken.