Darkmode moon Icon
Darkmode sun Icon
13-08-2019

Wat is een 088-nummer?

Een 088 nummer, ook wel een bedrijfsnummer genoemd, is een regio-vrij telefoonnummer. Dit betekent dat uw telefoonnummer niet gebonden is aan een specifieke geografische regio, zoals 010 bij Rotterdam, 020 bij Amsterdam, etc. Bellen vanaf een 088 nummer biedt dus zeker voordelen voor zakelijke partijen die locatie onafhankelijk willen communiceren.

Voor wie zijn 088-nummers

Een 088 nummer kan alleen aangevraagd worden door een organisatie. Een particulier kan dus geen 088 nummerblokken aanvragen. Iedereen in Nederland, organisaties en particulieren, kunnen wel bellen naar 088 nummers. Ze worden gezien als normale telefoonnummers, zoals 020 of 085.

Hoeveel kost een 088-nummer?

De kosten voor het gebruiken van een 088 nummer zijn afhankelijk van verschillende zaken. Qua kosten wijkt een 088 nummer niet af van een lokaal telefoonnummer. Bij het aanschaffen van en 088 nummer moet u er wel rekening mee houden dat u altijd een nummerblok aanvraagt. U kunt een 088 nummerblok aanvragen vanaf minimaal 100 telefoonnummers. Ook zijn er (lage) kosten verbonden aan het houden van het 088 nummer dat u via de Autoriteit Consument & Markt heeft aangevraagd.

088 Nummer Aanvragen Redworks Blog 2

Wat kost het bellen naar een 088-nummer?

Bellen naar een vast nummer kost evenveel als bellen naar een normaal vast nummer (zowel regionaal als regio-vrij (085-nummer)). De beller betaalt het normale tarief, de gebelde betaalt niets. Met andere woorden, 088-nummers zijn dus geen shared cost nummers, waar de beller tot wel 30 cent per minuut kan betalen.

Hoe kan ik een 088-nummer aanvragen?

Belangrijk voor het aanvragen van een 088-nummer:

  • U kunt niet één enkel nummer aanvragen. U kunt enkel een nummerblok aanvragen. De minimale blok grootte is 100 nummers en dit loopt op tot wel 10.000 nummers.
  • U vraagt een nummerblok aan bij de Autoriteit Consument & Markt. Zij toetsen of uw aanvraag voldoet aan de beleidsregels van het uitgiftebeleid nummers.
  • Wanneer u voldoet aan alle criteria, ontvangt u een beschikking van de Autoriteit Consument & Markt. Op deze beschikking van ACM staat het aan u toegekende nummerblok vermeldt.
  • Uw nummerblok is nu aan u toegekend, maar zij zijn nog niet actief. U dient deze 088 nummers te laten activeren en aansluiten door een operator, en te combineren met een telefonie dienst. Bijvoorbeeld een Hosted VoIP oplossing indien u wilt werken in de cloud, of een SIP Trunk indien u gebruik wilt blijven maken van een centrale op locatie.
  • Uw telecom provider dient lid te zijn van de Vereniging COIN. Zij kunnen dan uw 088 nummerblok activeren in het landelijke register. U dient dit binnen 9 maanden na toekenning te doen.
  • U betaalt aan de ACM een eenmalige en jaarlijkse vergoeding voor het toekennen van de nummers.
  • U betaalt aan uw provider een eenmalige en maandelijkse vergoeding voor het nummerblok en voor de telefonie dienst (bijvoorbeeld Hosted VoIP of SIP Trunk).
  • U mag het nummer enkel gebruiken voor de organisatie waar de beschikking aan is toegekend. U mag dus geen nummers in bruikleen geven. Ook niet aan dochter of zuster ondernemingen!

Voordelen van een 088-nummer voor bedrijven

Een 088 bedrijfsnummer heeft veelal een zakelijke, zogenaamde “corporate” uitstraling. Het geeft de beller de indruk dat u een landelijk opererende organisatie bent en niet gebonden bent tot een specifiek geografisch gebied; dit in tegenstelling tot geografische telefoonnummers.

Meerdere vestigingen

Het is uitermate handig voor organisaties die meerdere vestigingen hebben en met één nummer naar buiten willen treden. Zo kan elke vestiging een nummer toegekend krijgen uit het 088 nummerblok, ongeacht in welke regio deze vestiging gehuisvest is.

Aankiesbaar vanuit het buitenland

088 nummers zijn ook aankiesbaar vanuit het buitenland, waar een 0800 nummer of een 0900 nummer dit vaak niet zijn.

088-nummers zijn klantvriendelijk

Een 088 nummer is klant vriendelijk. Het is geen Shared Cost nummer of 0900 nummer waar de beller vaak een hoog bedrag per gesprek of per minuut betaalt.

Daarentegen is een 088 nummer een goed alternatief voor een 0800 nummer. 0800 nummers zijn gratis voor de beller, maar de gebelde (uw organisatie!) betaalt te kosten van het gesprek met diverse toeslagen. Dit kan behoorlijk oplopen. Omdat een 088 nummer, qua gesprekskosten, gelijk is gesteld aan een normaal vast nummer, betaalt de beller vaak niets. Vaak zit bellen naar vaste nummers (waaronder dus ook 088 nummers) in de bundel.

Redworks Redworks

Waarom is een 088-nummer niet geschikt voor ZZPers?

Kosten 088-nummers voor ZZPers

088 nummers worden enkel toegekend in blokken van minimaal 100 nummers. De kosten voor de ACM aanvraag zijn relatief laag. Zoals wij echter net al omschreven dient u deze nummers ook te laten activeren bij een telecom aanbieder en te koppelen met een telefonie dienst.

Telecom aanbieders tellen vaak kosten voor het gebruik van nummers of nummerblokken. De kosten van 100 nummers wegen dan ook niet op tegen het voordeel wat u hier uit haalt.

088 fraude en ongeregeldheden

Sommige aanbieders bieden losse 088 nummers aan! Dit is tegen de regels van de ACM. De aanbieder riskeert hiermee intrekking van het gehele nummerblok. Niet alleen de provider, maar ook u raakt uw nummer kwijt! 088 nummers zijn enkel in blokken uitgegeven.

In het verleden waren er wel eens aanbiederse die slechts één of twee nummers uit het 100-blok deden activeren. Dit is onhandig, want bij een overstap werd één blok technisch opgesplitst in meerdere blokken. Dit maakte nummerportering lastig tot onmogelijk. Derhalve hebben alle providers die lid zijn van Vereniging COIN afgesproken (CR1219) dat zij in het vervolg 088-blokken enkel nog als geheel blok (dus 100 nummers) activeren.

Alternatief voor 088-nummers: Een 085-nummer

Overweeg daarom een 085 nummer. Een 085 nummer is, net als een 088 nummer, niet geografisch gebonden zoals bij een geografische telefoonnummers. Met een 085 nummer heeft u dus ook een landelijke uitstraling.

Het grote verschil met een 088 nummer is dat een 085 nummer per stuk kan worden afgenomen. Dit kan direct bij uw telecom aanbieder. U hoeft dus geen aanvraag bij de Autoriteit Consument & Markt in te dienen en u bent de ACM ook geen kosten verschuldigd.

Combineer een 085-nummer met Hosted VoIP

Een 085 nummer is makkelijk aan te vragen en eenvoudig te combineren met ons Hosted VoIP voor ZZPers pakket. Deze nummers zijn uit voorraad leverbaar. U bent binnen 1 dag online met uw nieuwe nummer!